default-logo

Babka łaciata czekoladowo-cytrynowa

Babka łaciata czekoladowo-cytrynowa Nie za słodka, ucierana, dość lekka. Wilgotna (dzięki dodatkowi śmietany), ale i jednocześnie sypka jak na babkę piaskową przystało. Czekoladowo – cytrynowa. Ciemna część ciasta jest z dodatkiem gorzkiej czekolady, a jasna zawiera skórkę z cytryny. Można użyć też mlecznej czekolady lub kakao (dajemy wówczas 2 łyżki kakao odejmując 2 łyżki mąki). Skórkę z cytryny można pominąć lub zastąpić skórką z pomarańczy. Zamiast cytrusów będzie pasowała też wanilia. Ciasto można polać czekoladą. Babka z tego przepisu długo zachowuje świeżość. Polecam na podwieczorek lub drugie śniadanie na weekend. 0

17 4.53

Babka łaciata czekoladowo-cytrynowa

  • Podwieczorki
  • Babki

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • drobno starta skórka z 1/2 cytryny (lub pomarańczy)
  • 125 ml mleka
  • 80 ml śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
  • 230 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 170 g drobnego cukru

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Małą podłużną formę keksową (25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część).
  • W jednej miseczce wymieszać mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka.
  • Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodawać roztrzepane jajka (po około 1 łyżce) i cały czas miksując dobrze ubić masę. W trakcie ucierania można dodać około 2 łyżeczek mąki gdyby masa się rozwarstwiała.
  • Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną, zmiksować. Wsypać kolejną porcję (1/3) mąki i 1/3 mleka ze śmietaną i znów zmiksować. Powtórzyć z resztą składników i zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać, drugą równie ostrożnie wymieszać z ostudzoną czekoladą.
  • Wykładać do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem zrobić kilka ósemek w cieście. Wstawić do piekarnika i piec p rzez 50 minut (grzałki górna i dolna, bez termoobiegu), aż ciasto urośnie a wetknięty w środek patyczek będzie suchy.

Wskazówki

Składniki na babkę mają mieć temperaturę pokojową.

  • Babka łaciata
About the Author

Leave a Reply

*