Sok z Mięty z Imbirem




Domowej roboty sok z mięty, to świetny dodatek, który posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Jego cenne właściwości uzyskujemy dzięki mięcie, która pochodzi z rodziny jasnotowatych.

Mięta to zioło o bardzo intensywnym aromacie. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi magnezu, żelaza, kwasy foliowego, witaminy A i B3.

Sok z mięty oczyszcza nasz organizm, a także pomaga na różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Mięta także wzmacnia nasz organizm, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm posiada obniżoną odporność.


W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na sok z mięty z imbirem. Wcześniej zapewne wiele z Was spotkało się z naszym przepisem na tradycyjny sok z mięty, jeśli nie, przepis znajdziecie tutaj: Sok z Mięty

Ten naturalny i domowy syrop z mięty to świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, napoi, drinków czy herbaty. Domowy sok z mięty ma piękny kolor, który świetnie zabarwi Wasze napoje.

Przepis na sok z mięty jest bardzo prosty. Z pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi. Potrzebne Wam będzie kilka prostych składników, które z pewnością macie w swoich domach, no i oczywiście mięta.




Składniki:

  • 40 gałązek mięty
  • 1 duża cytryna
  • 3 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 10 plasterków imbiru

Przygotowanie:

  • Dokładnie myjemy, a następnie osuszamy miętę, po czym siekamy ją na drobniejsze kawałki.
  • Wodę z cukrem zagotowujemy, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną miętę i imbir.
  • Tak przygotowany napar, odstawiamy na 24 godziny.
  • Syrop przecedzamy przez gęste sitko lub gazę.




  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do syropu.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek.
  • Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Tak przygotowany sok z mięty możemy dodawać do wody, gorących i zimnych napojów, drinków a także herbaty.

Sok z Mięty z Imbirem
Sok z Mięty z Imbirem




Sok z Mięty z Imbirem