Likier z białej czekolady

Alkohol i biała czekolada, co powiecie na takie połączenie? Likier z białej czekolady posmakuje on nie tylko kobietom, ale także męskiej części rodziny.


Domowy likier z białej czekolady to prawdziwe niebo w gębie. Jest bardzo wyrazisty, słodki, ale nie mulący, wręcz idealny. Świetnie sprawdzi się na domowe uroczystości, a szczególnie na święta. Taki domowy likier z białej czekolady to także świetny dodatek do kawy, lodów, czy innych domowych deserów. Jest delikatny i rozgrzewający. Idealny na zimowe wieczory.

Jak zrobić likier z białej czekolady?

Okazuje się, że bardzo prosto. Cały proces przygotowania tego domowego smakołyku wcale nie jest skomplikowany. Potrzebujemy zaledwie 3 składników, w porywie do 4, a są nimi: biała czekolada, mleko skondensowane, polecam Gostyńskie, wódka oraz ekstrakt waniliowy, który możecie pominąć, jeśli nie posiadacie go w swoim domu. Wystarczy rozpuścić czekoladę z mlekiem skondensowanym, a następnie przestygniętą mieszankę połączyć z wódką. Nic prostszego prawda? A jakie to dobre! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA LIKIER Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki

  • 200 g białej czekolady (dobrej jakości)
  • 530 g mleka skondensowanego Gostyńskiego
  • 400-500 ml wódki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

* Ilość alkoholu możecie modyfikować, dostosowując smak nalewki pod siebie.




Wykonanie

  • Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w garnku z grubym dnem. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, jeśli posiadamy. Garnek umieszczamy na małym gazie, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada nam się rozpuści. Nie gotujemy.
  • Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do chłodnej masy cienkim strumieniem wlewamy wódkę, cały czas mieszając. Możecie do tego zabiegu użyć blendera zamiast zwykłej łyżki.
  • Gotowy likier przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.




Likier z białej czekolady
Likier z białej czekolady