Lemoniada cytrusowa z pomarańczą

Lemoniada cytrusowa – orzeźwiająca i pyszna! Super połączenie owoców cytrusowych takich jak cytryna, pomarańcza i limonka. Idealna lemoniada na upalne dni!
Lemoniada cytrusowa w przeciwieństwie do tradycyjnej lemoniady w swoim składzie zawiera również inne owoce cytrusowe, taki jak pomarańcze i limonki. Jest ona prosta w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na upalne dni. Jeśli bardzo lubicie bąbelki, to część wody (ale nie za dużo) możecie podmienić na wodę gazowaną. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję z wodą niegazowaną 🙂 Obowiązkowo, jak do każdej lemoniady, tutaj i także dorzucam świeże listki mięty oraz kostki lodu.
Lemoniadę można na wiele sposobów modyfikować, tak jak my w przepisie poniżej. Jeśli zaś szukacie tradycyjnego przepisu to zapraszamy tutaj: lemoniada cytrynowa przepis.
Lemoniada z cytrusów – Składniki:
- 2 duże cytryny – ok. 500 g (jedną pokroiłam na plasterki, a z drugiej wycisnęłam ok. 100 ml soku)
- 1 średnia pomarańcza – ok. 200 g (z nich wycisnęłam ok. 80 ml soku)
- 2 limonki – ok. 160 g (z nich wycisnęłam ok. 90 ml soku)
- pół szklanki cukru – ok. 110 g (lub trochę więcej jeśli wolicie bardziej słodką lemoniadę)
- 1 gałązka mięty sklepowej lub kilka listków ogrodowej
- 1 litr zimnej wody niegazowanej
- kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek)
Przepis na lemoniadę cytrusową z cytryny, pomarańczy i limonki:
- Cytryny dokładnie wyszorować. Jedną z nich pokroić na półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włożyć na do dzbanka. Z drugiej cytryny wycisnąć sok (wyszło mi ok. 100 ml soku). Tak samo umyć pomarańcze i limonki i również wycisnąć z nich sok (z pomarańczy wyszło mi ok. 80 ml soku, a z limonek ok. 90 ml). W celu ułatwienia wyciskania soku z cytrusów przed przecięciem należy najpierw cytrusy przycisnąć mocno dłonią do blatu kuchennego i rolować kilka razy.
- Jedną szklankę wody podgrzać w garnku, a gdy woda będzie już dość ciepła, to wsypać do niej i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić.
- Do dzbanka, w którym na dnie znajduje się pokrojona cytryna wlać 3 szklanki zimnej wody, ostudzony syrop oraz wyciśnięty sok z cytrusów (cytryny, pomarańczy i limonki). Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć więcej aromatu) i wymieszać. Wstawić lemoniadę cytrusową do lodówki na minimum godzinę, by dobrze się schłodziła. Przed podaniem dodać kostki lodu (nie trzeba wrzucać ich do dzbanka – można bezpośrednio przed podaniem wrzucić kostki lodu do wysokich szklanek). Dla wizualnie lepszego efektu warto również do szklanek wrzucić półplasterki cytrusów oraz słomkę. Smacznego!