Lemoniada arbuzowa orzeźwiająca

Lemoniada arbuzowa – to nasza propozycja na napój chłodzący, zwłaszcza teraz kiedy upały sięgają prawie 40 stopni, a na straganach możemy dostać najróżniejsze odmiany arbuzów.
Jak zrobić lemoniadę arbuzową z limonką?
Jeśli gdzieś dostaniecie arbuza bez pestek, to super 🙂 Zaoszczędzi to Wam trochę pracy związanej z wydłubywaniem pestek 🙂 Do przygotowania lemoniady warto poza tym wykorzystać dojrzałego, soczystego arbuza – wtedy napoju już nie będzie trzeba dosładzać. Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa doskonale gasi pragnienie, więc jest idealna teraz, kiedy lato rozpieszcza nas upałami.
W Meksyku lemoniada arbuzowa nazywa się „watermelon agua fresca”. Tam podaje się ją przecedzoną przez drobne sitko. Jednak to od Was zależy, czy wybierzecie lemoniadę z cząstkami owoców, czy bez 🙂 Ja podaję ją ze zblendowanym musem arbuzowym.
Lemoniada arbuzowa z limonką – Składniki:
- 1/4 średniego arbuza – ok. 650 g (waga przed obraniem go ze skóry)
- 1 duża cytryna (do wyciśnięcia) + pół cytryny do pokrojenia w plasterki – razem ok. 340 g cytryn
- 1 limonka – ok. 80 g
- 1 l wody mineralnej niegazowanej (lub pół na pół woda niegazowana z gazowaną – wedle uznania)
- miód lub cukier trzcinowy (do dosłodzenia – opcjonalnie) – ja nie dawałam, bo mój arbuz był dość słodki
- kilka kostek lodu (u mnie 8 sztuk)
- kilka listków mięty (ok. 6-8)
Lemoniada arbuzowa przepis krok po kroku:
- Do wykonania lemoniady arbuzowej należy wykorzystać ćwiartkę arbuza ważącą ok. 650 g (wraz ze skórą). Najlepiej wcześniej schłodzić go w lodówce. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, powybierać pestki. Pokrojony na mniejsze kawałki miąższ arbuza wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W ten sposób powstało ok. 200 ml miąższu.
- Z jednej cytryny oraz limonki wycisnąć sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów – z jednej cytryny wcisnęliśmy ok. 60 ml soku, a z jednej limonki ok. 45 ml soku.
- Połówkę z cytryny porządnie umyć w ciepłej wodzie, pokroić na plasterki.
- Do miąższu z arbuza dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz limonki. Dodać wodę mineralną i wymieszać. Opcjonalnie dosłodzić do smaku miodem, cukrem zwykłym lub trzcinowym (jeśli arbuz nie był dość słodki).
- Z podanych wyżej składników otrzymaliśmy ok. 1300 ml lemoniady arbuzowej.
- Przelać napój do dzbanka, dodać listki mięty i pokrojoną w plasterki cytrynę. Schłodzić lemoniadę arbuzową przez minimum godzinę w lodówce. Tuż przed podaniem dodać kostki lodu. Podawać w wysokich szklankach, np. ze słomką. Smacznego!
Lemoniada arbuzowa bez blendowania
Teoretycznie możecie nie używać blendera, a miąższ z arbuza po prostu przetrzeć przez sitko.
Jeśli szukacie inspiracji na inne letnie napoje chłodzące to zapraszam Was do zajrzenia do naszych wpisów z przepisami na różne lemoniady:
- orzeźwiają lemoniada z cytryn
- lemoniada z cytrusów- z pomarańczą i limonką
- malinowa lemoniada jak z North Fish
- lemoniada truskawkowa