Drink Mohito (Mojito)

Drink Mohito (Mojito) – jest to jeden z najpopularniejszych barowych i klubowych drinków, ale można go też łatwo zrobić w domu. Jego wymowa ostatnio narobiła szumu 😉 Poprawnie powinno sie wymawiać ‘mohito’, chociaż niektórzy żartobliwię mówią “modżajto” 🙂
Mojito
Mohito jest to pyszny, limonkowy koktajl alkoholowy pochodzący z Kuby. Jego głównymi składnikami jest biały rum, brązowy cukier (lub syrop cukrowy), limonka i mięta, które nadają mu orzeźwiający słodko-kwaśny smak.
Mojito ma też liczne odmiany. Dodaje się do niego różnego rodzaju owoce lub też tworzy wersje bezalkoholowe, w których rum zastępuje się napojem gazowanym.
Drink Mohito – Składniki:
- 1 limonka, najlepiej dojrzała (w oryginale pół limonki)
- 2 łyżeczki cukru brązowego lub 20 ml syropu cukrowego
- mięta – 4 gałązki z listkami (jeśli sklepowa w doniczce, bo jest mniej aromatyczna) lub 6-8 listków ogrodowej mięty
- 40 ml białego rumu
- kruszony lód z około 4-5 kostek lodu
- woda gazowana – ok. 100 ml (w oryginale 40 ml) – unikać wody mineralnej o wyraźnym aromacie
Dodatkowe akcesoria:
- muddler do rozgniatania limonek (lub zwykły tłuczek do mięsa)
- kruszarka do lodu (lub zwykły tłuczek do mięsa)
Przepis na drink Mohito (Mojito):
- Z limonki odkroić końcówki oraz wykrawać środek (te białe błonki). Następnie pokroić owoc na ćwiartki. Wrzucić do wysokiej szklanki i ugnieść za pomocą muddlera (lub za pomocą końcówki drewnianej części tłuczka do mięsa), żeby limonki puściły sok. Zasypać 2 łyżeczkami cukru (najlepiej by był to cukier brązowy, ale można też użyć z braku laku zwykłego, białego cukru).
- Kolejno dodać miętę, którą wcześniej należy ścisnąć w dłoniach, by wydobyć z niej więcej aromatu. Jeśli używacie mięty sklepowej, a nie ogrodowej, to najlepiej zamiast samych listków dać gałązki z liśćmi.
- Pokruszyć lód np. w blenderze lub roztłuc go tłuczkiem do mięsa.
- Dodać do drinka kruszony lód oraz rum. Wymieszać i dopełnić wodą gazowaną (ja daję więcej niż w oryginale, bo wolę delikatniejsze drinki). Szklankę można ozdobić cząstkami limonki i listkami mięty. Smacznego!