default-logo

Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki Krewetki, czosnek, natka pietruszki, cytryna i masło to sprawdzone połączenie. Wystarczy wówczas chrupiąca bagietka aby urządzić sobie smakowitą ucztę: krewetki z czosnkiem smażymy na maśle, skrapiamy cytryną, posypujemy natką i… zjadamy prosto z patelni, zagryzając i wybierając sos bagietką (dokładny przepis na taki smakołyk znajdziecie tutaj). Możemy też zrobić nieco inaczej, ugotować spaghetti i z zaledwie kilku krewetek przyrządzić pyszny makaron. Podczas przygotowywania makaronu rozchodzi się piękny zapach, a jego smak pozostaje długo w pamięci 🙂 0

12 4.75

Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

w maślanym sosie z cytryną

  • Szybki obiad
  • Makarony
  • Krewetki
  • Kolacja we dwoje

Składniki

2 porcje
  • ok. 250 g oczyszczonych krewetek Black Tiger
  • 2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
  • 70 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  • Mrożone krewetki najpierw rozmrozić, sprawdzić czy są dokładnie oczyszczone. Z połowy krewetek oderwać ogonki i posiekać, drugą połowę pozostawić w całości.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztopić masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Podsmażyć, następnie dodać krewetki i smażyć po minucie z każdej strony (surowe krewetki) i po pół minuty (blanszowane). W międzyczasie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać natką pietruszki i wymieszać.
  • Ugotowany makaron przełożyć z garnka na patelnię wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu. Na większym ogniu podgrzewać co chwilę mieszając. Skropić sokiem z cytryny.

Wskazówki

Połowę masła można zastąpić oliwą extra vergine. Świetnym dodatkiem do pasty będzie świeża papryczka chili, posiekana i chwilę podsmażona.

  • Makaron z krewetkami
About the Author

Leave a Reply

*