default-logo

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara Klasyka włoskiej kuchni. Oryginalna włoska Carbonara to kilka podstawowych składników: wędzony boczek, jajka, czosnek, natka pietruszki i czarny pieprz. Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu. Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy. Musimy więc uważać, aby z jajek nie zrobiła się jajecznica 🙂 Zapewniam, że postępując zgonie z podanym przepisem, poczujecie się jak w słonecznej Italii. 0

280 4.81

Spaghetti alla carbonara

  • Szybki obiad
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
boczek
pecorino

Oryginalny włoski przepis na makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki!

Składniki

2 porcje
  • 2 jajka
  • 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (lub Parmezanu lub Grana Padano)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.
  • Spaghetti alla carbonara Spaghetti alla carbonara
  • Spaghetti alla carbonara Spaghetti alla carbonara
About the Author

Leave a Reply

*