default-logo

Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Klasyka w mojej makaronowej kuchni. Warto przypomnieć przepis. Dobór rodzaju makaronu do takich składników jak szpinak, suszone pomidory, czosnek i feta jest właściwie przesądzony — to kolorowe penne. Świetnie smakuje oraz ładnie się prezentuje. 0

95 4.69

Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Makarony
  • Makaron ze szpinakiem
  • Szpinak
  • Dla dzieci
ser feta
suszone pomidory

Składniki

2 porcje
  • 150 g makaronu penne
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g sera feta
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Na patelni na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów zrumienić pokrojony w plasterki czosnek.
  • Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, makaron i suszone oregano lub zioła. Smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak, chwilę podsmażyć mieszając aż szpinak zwiędnie. Doprawić wszystko solą i pieprzem.
  • Odstawić z patelni i posypać parmezanem oraz pokrojonym serem feta. Posypać bazylią i podawać. Można skropić oliwą extra vergine.
  • Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*