default-logo

Muszle ze szpinakiem i trzema serami

Muszle ze szpinakiem i trzema serami Zapiekanka makaronowa z muszli nadziewanych świeżym szpinakiem, mozzarellą, tartym parmezanem i serkiem kozim. Danie, które mimo swej prostoty coś w sobie ma. Szpinak i roztopione sery po zapieczeniu tworzą soczysty farsz, który rozpływa się w ustach. To propozycja na prosty i szybki obiad wegetariański, dla miłośników szpinaku, zapiekanych makaronów i mozzarelli 🙂 Dobry sposób na wykorzystanie zapasów sera. 0

25 4.4

Muszle ze szpinakiem i trzema serami

  • Makarony
  • Makaron ze szpinakiem
  • Muszle nadziewane
  • Szpinak
  • Wegetariańskie

Polecam zapiekanie tych muszli w sosie pomidorowym jak w tym przepisie.

Składniki

  • 12 makaronowych muszli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli
  • 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 80 g mozzarelli w kulce
  • 30 g sera parmezan lub grana padano lub cheddara
  • 100 g sera koziego pleśniowego (lub fety)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
  • Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować al dente (czas podany na opakowaniu). Odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posolić, dusić na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez 1 – 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Do szpinaku dodać bazylię i posiekać, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce: posiekaną mozzarellę, starty ser parmezan i rozdrobniony ser kozi lub fetę, doprawić solą i pieprzem. Muszle wypełnić farszem ze szpinaku oraz mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Muszle ze szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*