default-logo

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone Z dodatkiem młodej cebulki i szparagów, posypany kolendrą i dużą ilością czarnego lub seczuańskiego pieprzu. To makaron na zakończenie sezonu szparagowego. Jeśli będziecie mieli trudność z ich dostaniem możecie je pominąć lub dodać szpinaku, młodego zielonego groszku lub bobu. Mój ulubiony kremowy sos do makaronu z jajka i serka mascarpone jest bardzo uniwersalny i z pewnością wykorzystacie go nie tylko w tym daniu ale i np. do wypełnienia tarty. Na niedzielne śniadanie polecam też omlet z tartą cukinią, na obiad placki z tartej cukinii lub tartę z cukinią. Może spróbujecie też pieczonych drożdżowych „pierożków” z cukinią. Tutaj jest więcej pomysłów na cukinię. 0

83 4.8

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone

  • Makarony
  • Cukinia
  • Szparagi
  • Wegetariańskie
kolendra

Składniki

2 porcje
  • 150 g makaronu penne
  • 1 szklanka tartej cukinii (ze skórką)
  • 5 zielonych szparagów
  • 1/2 młodej małej cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • 2 – 3 łyżki mascarpone
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 1 szklankę. Szparagi opłukać i odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać szparagi, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne i chrupiące. Następnie dodać startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 1 – 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jajko wbić do miski, dodać mascarpone i rozmieszać widelcem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić patelnię z warzywami z ognia i wlać masę, cały czas mieszać aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko razem się podgrzeje – masa nie może się ściąć, ma pozostać kremowa, w razie potrzeby można ustawić patelnię z powrotem na malutkim ogniu. Dodać makaron i wymieszać. Nałożyć do talerzy i posypać świeżą kolendrą. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.

Wskazówki

Poza sezonem na szparagi można je pominąć lub zastąpić np. szpinakiem, bobem czy zielonym groszkiem.

  • Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone
About the Author

Leave a Reply

*