default-logo

Makaron ze szparagami i serem kozim

Makaron ze szparagami i serem kozim Dobry sposób na szybki i smaczny obiad. Wystarczy nastawić makaron na gotowanie a w międzyczasie ugotować na parze szparagi, posiekać szczypiorek i pokroić ser kozi. Ugotowany makaron wymieszać ze startym parmezanem i danie gotowe! Ser kozi roztapia się na gorących kluseczkach, szparagi chrupią… a sam makaron ugotowany al dente jest tak dobry, że smakuje wybornie nawet z samą oliwą i parmezanem! Polecam korzystać ze szparagów póki sezon w pełni… 0

15 4.8

Makaron ze szparagami i serem kozim

  • Makarony
  • Szparagi
  • Wegetariańskie
ser kozi

Składniki

2 porcje
  • 150 g makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • 8 zielonych szparagów, około 200 g
  • 2 łyżki posiekanego cieniutkiego szczypiorku
  • 90 g serka koziego pleśniowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Do gotującej się wody w garnku włożyć makaron, posolić i ugotować al dente.
  • W międzyczasie odłamać twarde końce szparagów, obrać do 2/3 wysokości, umyć i pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować na parze (ok. 3 minuty), lekko osolić. Serek kozi pokroić na kawałki.
  • Makaron odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać. Dodać szparagi i szczypiorek a na końcu wymieszać z serkiem kozim.
  • Rozłożyć na 2 talerze, polać oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Doprawić solą i posypać pieprzem.
  • Makaron ze szparagami i serem kozim.
About the Author

Leave a Reply

*