default-logo

Makaron zapiekany z sosem serowym z pomidorami i mozzarellą

Makaron zapiekany z sosem serowym z pomidorami i mozzarellą Słynne „mac and cheese” czyli makaron z sosem serowym zapiekany pod chrupiącą posypką z parmezanu i bułki tartej. Dzisiaj w mojej ulubionej wersji z sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i plasterkami świeżego pomidora. Pyszna, choć dość „podstawowa” w smaku zapiekanka, idealna na jesienno-zimowe dni. Sosy (pomidorowy i serowy) robimy oddzielnie, gotujemy makaron i wszystko razem zapiekamy przez 15 minut w piekarniku. Sos serowy robię z Philadelphii lub mascarpone z dodatkiem parmezanu i mleka, wszystko podgrzewam w garnuszku i doprawiam gałką muszkatołową. Przepis na domowy sos pomidorowy podałam wczoraj. Zapiekanka świetnie smakuje również odgrzewana następnego dnia. Zamiast jednej większej formy możemy użyć kilku mniejszych indywidualnych naczynek do zapiekania. Moim ulubionym makaronem do „mac & cheese” jest cellentani, rodzaj karbowanej spiralki. Do podstawowej wersji mac and cheese (bez pomidorów) można dodać ugotowane różyczki kalafiora lub brokuła. Zamiast mozzarelli możemy wówczas dać ser pleśniowy, brie lub camembert. Całość posypać orzeszkami pinii i natką. 0

38 4.47

Makaron zapiekany z sosem serowym z pomidorami i mozzarellą

Pomidorowe „mac & cheese”

  • Hity Kwestii Smaku
  • Zapiekanki
  • Makarony
  • Pomidory
  • Przyjęcia i imprezy
mozzarella
gałka muszkatołowa

Składniki

4 porcje
  • sos pomidorowy, np. z tego przepisu
  • 1 świeży pomidor
  • 125 g (1 kulka mozzarelli)
  • 150 g makaronu cellentani (zakręcone rurki)
  • 1 łyżka masła
  • bazylia – do podania
Sos serowy
  • 125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • 100 ml mleka
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarpone
Do posypania
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Ugotować sos pomidorowy, można to zrobić wcześniej. Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.
  • W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
  • Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.
  • Mac and cheese przepis.
  • Mac and cheese przepis.
About the Author

Leave a Reply

*