Makaron z tuńczykiem i pomidorami
0 Comment

85 4.8
Śr ocena
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Spaghetti al tonno
- Szybki obiad
- Kuchnia włoska
- Makarony
- Pomidory
- Tuńczyk
Proste i pyszne danie sycylijskie. Makaron można posypać tartym parmezanem i wzbogacić go kaparami i filecikami anchois.
Składniki
2 porcje
- 170 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)
- świeże zioła, oregano lub tymianek
- puszka tuńczyka w oliwie
- opcjonalnie: 3 fileciki anchois w oleju, 2 łyżki kaparów, tarty parmezan
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać fileciki anchois oraz kapary jeśli ich używamy, chwilę razem podsmażyć.
- Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 – 7 minut.
- Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami