default-logo

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami Gdy mi się spieszy i muszę przygotować na obiad coś „na szybko” sięgam po sprawdzony, prosty przepis oraz dobre składniki. Kupuję dobrej jakości tuńczyka w oliwie oraz krojone, obrane ze skórek pomidory. Podczas oczekiwania na ugotowanie makaronu sporządzam sos pomidorowy, który następnie łącze z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami tuńczyka. Pyszny obiad gotowy w 15 minut! 0

85 4.8

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Spaghetti al tonno

  • Szybki obiad
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Pomidory
  • Tuńczyk

Proste i pyszne danie sycylijskie. Makaron można posypać tartym parmezanem i wzbogacić go kaparami i filecikami anchois.

Składniki

2 porcje
  • 170 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)
  • świeże zioła, oregano lub tymianek
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • opcjonalnie: 3 fileciki anchois w oleju, 2 łyżki kaparów, tarty parmezan

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać fileciki anchois oraz kapary jeśli ich używamy, chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 – 7 minut.
  • Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.
  • Makaron z tuńczykiem i pomidorami Makaron z tuńczykiem i pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*