default-logo

Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym

Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym Dwa makarony z tuńczykiem: pierwszy z dodatkiem kaparów i sosu śmietankowego, drugi z pieczarkami w sosie cezara (z podduszoną cebulką, smażonymi pieczarkami i szynką parmeńską. Sprawdzi się tutaj zielony makaron jak i zwykły biały. Sos cezara możecie zastąpić śmietanką kremówką. 0

41 4.9

Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym

Włoskie Farfalle al tonno.

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Tuńczyk

Składniki

2 – 3 porcje
  • 200 g makaronu farfalle (kokardki)
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 cebuli
  • suszone oregano
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty parmezan
  • zielony pieprz, świeże oregano

Przygotowanie

  • Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.
  • Farfalle al tonno.
About the Author

Leave a Reply

*