default-logo

Makaron z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów

Makaron z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów Podstawowy makaron z sosem pomidorowym – jak zrobić. Trzymajmy się kilku zasad: 1. makaron odcedźmy na około 2 minuty przed tym jak będzie al dente (dogotuje się jeszcze w sosie). 2. Na patelnię z sosem pomidorowym dodajmy oprócz odcedzonego makaronu również trochę wody z gotującego się makaronu – dzięki temu sos zgęstnieje i będzie trzymał się makaronu. 3. Dodajmy też masło – dla bardziej kremowej konsystencji i podniesienia smaku – oraz drobno starty ser, który dodatkowo zagęści jeszcze sos. Polecam ten przepis jako pomysł na wykorzystanie obfitości świeżych, słodkich i soczystych pomidorów. Nie sięgajmy teraz po puszki i kartony z pomidorami gdy tak szybko i prosto możemy zrobić pyszny, domowy sos. Moje dzieci, które niestety nie chcą jeść surowych pomidorów taki makaron zjadają ze smakiem – najbardziej w wersji z tartym cheddarem. Zamiast sera do sosu wkładam też kawałki filetów ryby lub krewetki i gotuję wszystko pod przykryciem kilka minut. Generalnie dzisiejszy makaron to baza do niezliczonej liczby modyfikacji: możemy dodać podsmażone mielone mięso, grillowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, grillowane warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana), ciecierzycę, oraz inne drobne dodatki jak kapary, chili, anchois, czosnek, oregano, bazylię… 0

12 4.67

Makaron z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów

  • Makarony
  • Pomidory

Składniki

2 porcje
  • 2 porcje makaronu o dowolnym kształcie (około 140 g)
  • 700 – 800 g dobrych, smacznych świeżych pomidorów
  • 1 pełna łyżka zimnego masła (lub 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy extra vergine)
  • około 30 g drobno startego sera (np. grana padano, parmezanu, polskiego bursztyna)
Opcjonalnie:
  • bazylia
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach i ostudzić. Do tej samej wrzącej wody włożyć makaron i gotować przez około 1 – 2 minuty mniej niż czas przewidziany na opakowaniu (makaron dogotuje się później w sosie).
  • Pomidory obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić go na dobrze rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z wysokim brzegiem) i na dużym ogniu gotować przez około 10 – 12 minut. Jeśli nie będziemy mieszać w trakcie gotowania – woda wyparuje a w sosie pozostaną ładne kawałki pomidorów. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos – na koniec miksujemy wszystko blenderem.
  • Makaron wraz z 1/4 szklanki wody z makaronu włożyć na patelnię z sosem, wymieszać i na dużym ogniu gotować przez około 1 minutę nie mieszając aż sos zgęstnieje a makaron oblepi się sosem. Dodać masło (lub masło z oliwą), tarty ser, wymieszać i odstawić z ognia. Po chwili sos uzyska odpowiednią konsystencję. Można dodać bazylię i świeżo zmielony czarny pieprz. W razie konieczności doprawić solą morską.
  • Makaron z sosem pomidorowym
  • Makaron z sosem pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*