Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą
0 Comment

13 4.23
kwestiasmaku
Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą
- Pulpeciki
- Kuchnia włoska
- Makarony
- Mięso mielone
- Wołowina
- Papryka
mozzarella
Składniki
2 porcje
- 200 g polędwicy wołowej, mielonej
- 1/2 namoczonej w mleku i odciśniętej kajzerki
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 jajko
- mąka i 1 łyżeczka czerwonej papryki sproszkowanej do obtoczenia kulek
- po połówce czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
- 6 małych kawałków białej mozzarelli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
- W tym daniu można wykorzystać zarówno makaron ze sklepu jak i własnej produkcji, z tego przepisu. Jeśli robisz własny makaron, możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę sproszkowanej czerwonej papryki. Paprykę trzeba wymieszać z mąką na samym początku.
- Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem worcestershire, odciśniętą bułką, roztrzepanym jajkiem, uformować malutkie kulki. Obtoczyć je w mące wymieszanej ze sproszkowaną papryką i usmażyć na 2 łyżkach oleju, równomiernie z każdej strony. Polędwica wołowa bardzo szybko będzie gotowa. W środku pulpecika nie powinno być różowego mięsa.
- Paprykę posolić i posypać pieprzem, wysmarować oliwą, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić i zdjąć skórkę, pokroić na kawałeczki.
- Makaron podgrzać i wymieszać z gorącymi pulpecikami, papryką i kawałkami mozzarelli. Doprawić do smaku solą, pierzem, oliwą.
Wskazówki
Makaron z pulpecikami można podać z sosem pomidorowym.