default-logo

Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą

Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą Domowej produkcji makaron jest naprawdę prosty do wykonania. Wystarczy mąka i jajka, stolnica i wałek do wałkowania 🙂 Taki makaron świetnie nadaje się nie tylko jako danie samo w sobie, ale również jako dodatek do rosołu (moja mama zawsze robiła własny makaron do niedzielnego rosołku 😉 Jeśli macie mikser planetarny, można uprościć sobie przygotowanie (zagnieść ciasto i rozwałkować w maszynce, specjalnej przystawce). Do makaronu można dodać przyprawy np. paprykę w proszku lub kurkumę, dzięki temu uzyskamy nieco inny kolor i smak domowej pasty. Jedną z propozycji podania makaronu będą kulki z polędwicy wołowej, kolorowa papryka pieczona w piekarniku i odrobina mozzarelli. 0

13 4.23

Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą

  • Pulpeciki
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Papryka
mozzarella

Składniki

2 porcje
  • 200 g polędwicy wołowej, mielonej
  • 1/2 namoczonej w mleku i odciśniętej kajzerki
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 jajko
  • mąka i 1 łyżeczka czerwonej papryki sproszkowanej do obtoczenia kulek
  • po połówce czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
  • 6 małych kawałków białej mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • W tym daniu można wykorzystać zarówno makaron ze sklepu jak i własnej produkcji, z tego przepisu. Jeśli robisz własny makaron, możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę sproszkowanej czerwonej papryki. Paprykę trzeba wymieszać z mąką na samym początku.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem worcestershire, odciśniętą bułką, roztrzepanym jajkiem, uformować malutkie kulki. Obtoczyć je w mące wymieszanej ze sproszkowaną papryką i usmażyć na 2 łyżkach oleju, równomiernie z każdej strony. Polędwica wołowa bardzo szybko będzie gotowa. W środku pulpecika nie powinno być różowego mięsa.
  • Paprykę posolić i posypać pieprzem, wysmarować oliwą, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić i zdjąć skórkę, pokroić na kawałeczki.
  • Makaron podgrzać i wymieszać z gorącymi pulpecikami, papryką i kawałkami mozzarelli. Doprawić do smaku solą, pierzem, oliwą.

Wskazówki

Makaron z pulpecikami można podać z sosem pomidorowym.

  • Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*