Makaron z pomidorami i szynką parmeńską
0 Comment

10 4.5
Śr ocena
Makaron z pomidorami i szynką parmeńską
z mozzarellą i świeżą bazylią
- Makarony
- Pomidory
szynka parmeńska
Składniki
2 porcje
- 100 g makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 6 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 – 3 dojrzałe świeże pomidory lub 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
- 4 – 5 łyżek tartego Parmezanu
- 1/2 szklanki listków bazylii + do dekoracji
- 1/2 kulki białej mozzarelli, poszarpanej lub pokrojonej na kawałki
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając około 1/4 szklanki wody. Makaron i wodę włożyć z powrotem do garnka i trzymać w cieple, pod przykryciem.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez 2 – 3 minuty aż będzie lekko złoty. Dodać paski szynki parmeńskiej i smażyć przez 1 minutę. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i zagotować.
- Dodać pokrojone w kosteczkę obrane pomidory (sam miąższ, bez soku i nasion), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez 2 – 3 minuty (pomidory z puszki gotować dłużej, przez około 5 minut). Wlać oliwę z oliwek extra virgin, wymieszać i odstawić z ognia.
- Dodać do garnka z makaronem ustawionym na małym ogniu. Wymieszać z bazylią. Wyłożyć gorący makaron do głębokich talerzy, na wierzch od razu ułożyć kawałki mozzarelli. Posypać Parmezanem i udekorować bazylią.