default-logo

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami Prosty ale pyszny makaron, w którym królują świeże i aromatyczne kurki! Ich smak jest intensywny, niezakłócony innymi dodatkami, także można się w końcu w nich rozsmakować 😉 Oprócz kurek potrzebować będziemy czosnku, cebuli, natki pietruszki oraz śmietanki. Polecam na szybki letni obiad! 0

66 4.33

Makaron z kurkami

  • Szybki obiad
  • Makarony
  • Kurki
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje
  • 120 g makaronu
  • 250 g kurek
  • 1/3 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
  • Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kurki, doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. W międzyczasie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Wlać śmietankę i zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Włożyć ugotowany i odcedzony makaron i mieszając podgrzewać przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić dodatkową solą.
  • Makaron z kurkami Makaron z kurkami
About the Author

Leave a Reply

*