Makaron z kurczakiem i pieczarkami
0 Comment

71 4.42
kwestiasmaku
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
W kremowym sosie śmietankowym ze szpinakiem
- Filety drobiowe
- Szybki obiad
- Makarony
- Makaron ze szpinakiem
- Kurczak
- Szpinak
- Pieczarki
Składniki
2 porcje
- 125 g krótkiego makaronu (np. penne, kokardki)
- 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/3 cebuli
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 125 ml śmietanki 30% lub 18% (z kartonika, do zup i sosów)
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- opcjonalnie szczypta chili
- oliwa, masło
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i włożyć kurczaka, obsmażyć, następnie zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać łyżkę oliwy i smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
- Dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż odparują a następnie zaczną się rumienić.
- Wówczas dodać do nich masło (1 – 2 łyżki) oraz starty na tarce czosnek, suszone oregano oraz opcjonalnie szczyptę chili, chwilę razem podsmażyć.
- Dodać odłożonego kurczaka i razem podgrzać, dodać opłukane i osuszone liście szpinaku i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie.
- Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Gdy całość się podgrzeje, wlać śmietankę, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Posypać obficie natką pietruszki.
Makaron z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem