default-logo

Makaron z krewetkami i szparagami

Makaron z krewetkami i szparagami 1. Makaron z podduszonym na maśle i oliwie koprem włoskim (fenkułem), cebulką, krewetkami i camembertem. Prosty do przygotowania i nieco intrygujący w smaku 🙂 2. Makaron z krewetkami i szparagami, klasyczny makaron z dodatkiem parmezanu. 0

8 4

Makaron z krewetkami i szparagami

  • Makarony
  • Szparagi
  • Krewetki

Składniki

2 porcje
  • 12 surowych krewetek królewskich
  • ok. 200 g makaronu fettuccine lub spaghetti
  • 6 zielonych szparagów
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • oliwa, masło, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Krewetki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać tylko przy najgrubszej części łodygi. Pokroić na 2-3 cm kawałki i dodać do gotującego się makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy i łyżką masła.
  • Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1,5 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron, posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
  • Dodać więcej oliwy do smaku, doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz posypać drobno tartym parmezanem.
  • Makaron z krewetkami i szparagami.
About the Author

Leave a Reply

*