default-logo

Makaron z grzybami i szynką parmeńską

Makaron z grzybami i szynką parmeńską Pyszny makaron do ugotowania jeszcze dziś, bo taki wysyp grzybów leśnych jak teraz może się prędko nie powtórzyć 😉 Krótkie rurki makaronu penne oraz kremowy sos z podsmażoną szynką parmeńską i grzybami. Z dodatków – klasycznie – cebulka, czosnek i natka pietruszki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Po prostu niebo w buzi, polecam! 😉 0

12 4.67

Makaron z grzybami i szynką parmeńską

  • Makarony
  • Grzyby
  • Borowiki
szynka parmeńska

Składniki

2 porcje, po 579 kcal
  • 140 g makaronu penne
  • 1 szklanka pokrojonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
  • Grzyby oczyścić i opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki.
  • Na większej patelni na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 – 3 minuty.
  • Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia i wymieszać w garnku z odcedzonym makaronem. Podawać z tartym pamezanem.
  • Makaron z grzybami i szynką parmeńską Makaron z grzybami i szynką parmeńską
About the Author

Leave a Reply

*