default-logo

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem Pełnia sezonu zatem makaron z tegorocznej młodej fasolki, ale z powodzeniem sprawdzi się też mrożona. Dla wygody makaron jak i fasolkę najlepiej ugotować jednocześnie w tym samym garnku. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek i czosnek. Odcedzamy makaron z fasolką i wkładamy je z powrotem do garnka, następnie dodajemy boczek i podgrzewamy jeszcze całość z dodatkiem śmietanki. Gotowe, proste i jakie pyszne! Możemy tutaj użyć zarówno zielonej jak i żółtej fasolki. Zamiast rukoli można użyć natki pietruszki. 19

35 4.6

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Z rukolą i sosem ze śmietanki

  • Szybki obiad
  • Makarony
  • Fasolka szparagowa
boczek

Aby uprościć przepis i skrócić czas przygotowania makaron i fasolkę gotujemy jednocześnie.

Składniki

3 porcje
  • 200 g makaronu
  • 200 g fasolki szparagowej* (żółtej lub zielonej)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • garść rukoli (lub łyżka posiekanej natki)
  • tarty ser grana padano

Przygotowanie

  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, włożyć makaron a po 3 minutach dodać fasolkę – przyciętą na końcach i pokrojoną na 2 cm kawałeczki.
  • W międzyczasie na patelni wytopić i lekko zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek. Na koniec dodać starty na drobnej tarce obrany czosnek, wymieszać i po chwili odstawić z ognia.
  • Makaron wraz z fasolką odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i ustawić go na małym ogniu. Dodać całą zawartość patelni z boczkiem i wymieszać.
  • Wlać śmietankę, dodać pieprz oraz sól do smaku. Ponownie wymieszać i podgrzać.
  • Dodać rukolę (lub posiekaną natkę), wymieszać i odstawić z ognia. Wyłożyć do talerzy i posypać tarym serem grana padano.

Wskazówki

* Poza sezonem na świeżą fasolką można użyć mrożonej (wówczas wystarczy ją krócej gotować).

  • Makaron z fasolką szparagową i boczkiem Makaron z fasolką szparagową i boczkiem
About the Author

Leave a Reply

*