default-logo

Makaron z dynią

Makaron z dynią Danie, które na stałe gości w moim jesiennym menu. Tradycyjne danie z kuchni włoskiej, z takimi dodatkami jak masło, śmietanka, parmezan i natka pietruszki. Długie duszenie dyni wydobywa z niej słodycz i to nadaje charakteru tej potrawie. Świeżo zmielony pieprz i natka pietruszki podkreśli łagodny smak dyni. 0

66 4.32

Makaron z dynią

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Dynia
  • Wegetariańskie

Makaron z dynią w kremowym sosie z natką pietruszki i parmezanem.

Składniki

2 porcje
  • 300 g dyni
  • 5 łyżek masła
  • 3 cebulki szalotki
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 150 g makaronu np. fettuccine, spaghetti
  • 80 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Odkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić połowę masła, dodać pokrojone w kosteczkę cebulki, doprawić solą i zeszklić je gotując pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Dodać resztę masła oraz pokrojoną dynię, doprawić solą i gałką muszkatołową. Przykryć i dusić powoli przez około 15 – 30 minut, do miękkości dyni.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki wody. Do naczynia z dynią dodać śmietankę, natkę pietruszki i 2 łyżki tartego parmezanu. Wymieszać i w razie potrzeby dodać wodę z makaronu aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
  • Dodać makaron, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze, posypać pozostałym parmezanem.
  • Makaron z dynią i parmezanem
  • Makaron z dynią i parmezanem
About the Author

Leave a Reply

*