default-logo

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Prosty makaron z dodatkiem pieczonej lub smażonej dyni oraz podsmażonych, chrupiących składników: czosnku, pestek dyni i suszonych pomidorów. Doskonałym uzupełnieniem całości jest dodawany na koniec szpinak i feta. Polecam na obiad po pracy! 0

103 4.77

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

  • Makarony
  • Makaron ze szpinakiem
  • Dynia
  • Szpinak
  • Wegetariańskie
suszone pomidory
pestki dyni

Będzie tutaj pasował także makaron razowy lub kukurydziany.

Składniki

2 porcje
  • 250 g upieczonej / podsmażonej dyni
  • 120 g makaronu (rigatoni, penne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 kawałków suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoika
  • garść szpinaku
  • 80 g sera feta
  • przyprawienie: świeży lub suszony tymianek, dodatkowa oliwa extra vergine, opcjonalnie płatki chili

Przygotowanie

  • Pokrojoną na małą kosteczkę dynię upiec w piekarniku (200 st. C przez 20 min.) lub podsmażyć na małej ilości oliwy na patelni z nieprzywierającym dnem (na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut).
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  • Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pestki dyni, w międzyczasie dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory.
  • Dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami, odcedzony makaron i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać dynię oraz szpinak, wymieszać i podgrzać. Odstawić z ognia, posypać fetą. Doprawić świeżym lub suszonym tymiankiem, opcjonalnie skropić dodatkowo oliwą oraz posypać płatkami chili. 
  • Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
About the Author

Leave a Reply

*