default-logo

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Z delikatnym sosem na bazie oliwy i parmezanu. Zapraszam na wegetariańską wersję ostatniego makaronu z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Gdy zrezygnujemy z szynki parmeńskiej znajdzie się w nim miejsce na dodatkowy składnik – szpinak. Do blanszowania szpinaku wykorzystajmy garnek z gotującym się makaronem – szpinak wrzucamy na minutę przed zakończeniem czasu gotowania makaronu. Miejmy też na uwadze, że szpinak wchłonie sporo soli z wody i nie trzeba go będzie już dodatkowo doprawiać. Dużo soczystych warzyw, perfekcyjnie ugotowany makaron i lekki sos. Polecam, makaron jest po prostu przepyszny! 0

134 4.73

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Z sosem na bazie oliwy i parmezanu

  • Hity Kwestii Smaku
  • Makarony
  • Makaron ze szpinakiem
  • Cukinia
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
suszone pomidory

Składniki

2 porcje
  • 1 mała cukinia (około 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g makaronu penne
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 duże garście szpinaku
  • 60 g startego parmezanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ser feta do posypania

Przygotowanie

  • Nastawić do ugotowania makaron. Nieobrane ząbki czosnku lekko rozgnieść płaską stroną noża. Cukinię pokroić na podłużne słupki o grubości ok. 1 cm.
  • Cukinię z czosnkiem podsmażyć przez ok. 5 min na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. Po zrumienieniu wyłączyć ogień a patelnię przykryć folią aluminiową.
  • Pokroić suszone pomidory. Liście szpinaku przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą i pozostawić w durszlaku; następnie odcedzić w nim makaron (w ten sposób zblanszujemy szpinak) a garnek odstawić z powrotem na mały ogień.
  • Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory, następnie cukinię (przed dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
  • Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na talerze i podawać, opcjonalnie można posypać fetą.
  • Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*