default-logo

Makaron z cukinią i kremowym sosem szafranowym

Makaron z cukinią i kremowym sosem szafranowym Prosty makaron na lato, z pyszną cukinią w kremowym sosie szafranowym. Szafran idealnie pasuje do cukinii i wnosi do dania wyjątkowy, uzależniający smak. Do przygotowania pasty użyłam żółtej cukinii i świeżego czerwonego makaronu o smaku pomidorowym, który kupiłam we Włoszech. Jeśli nie macie dostępu do świeżego makaronu postarajcie się o dobry „sklepowy” makaron lub — jeszcze lepiej — przygotujcie własny makaron domowy 🙂 0

8 4.25

Makaron z cukinią i kremowym sosem szafranowym

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Cukinia
szafran

Dla urozmaicenia dania użyłam żółtej cukinii oraz czerwonego makaronu o smaku pomidorowym.

Składniki

2 porcje
  • 120 g makaronu np. czerwonego – pomidorowego (użyłam świeżego)
  • 200 g cukinii (najlepiej małej i cienkiej, młodej), użyłam żółtej
  • sól i pieprz
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka masła
Opcjonalnie:
  • tarty parmezan
  • bazylia

Przygotowanie

  • Cukinię pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki jeśli cukinia jest większa.
  • Wymieszać śmietankę kremówkę z szafranem, solą i pieprzem do smaku.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zachować 3 łyżki wody z makaronu.
  • Na patelni roztopić masło, dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez około 5 minut aż cukinia zmięknie i lekko się zrumieni miejscami. Dodać do niej odcedzony makaron, odlaną wodę z makaronu, wlać śmietankę i wymieszać. Gotować makaron w sosie na patelni jeszcze przez minutę. Odstawić z ognia, sos powinien być gęsty.
  • Wymieszać z listkami bazylii jeśli jej używamy i podawać posypując opcjonalnie parmezanem.
  • Makaron z cukinią i sosem szafranowym
  • Makaron z cukinią i sosem szafranowym
About the Author

Leave a Reply

*