default-logo

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Makaron z bakłażanem i pomidorami Wakacyjny przepis na pyszny makaron! Świeże pomidory, dojrzały bakłażan — to główne składniki tej prostej potrawy. Do tego czosnek, oliwa, bazylia i pieczony ser ricotta. Składniki charakterystyczne dla Sycylii skąd pochodzi ten makaron, znany tam pod nazwą Pasta alla Norma. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji i polecam na obiad po pracy, posmakuje nie tylko wegetarianom 🙂 Najlepszym serem do makaronu będzie twarda ricotta (w kawałku, na wagę), pochodząca właśnie z tego rejonu Włoch. Ja kupiłam ricottę pieczoną, ale jeśli nie możecie jej dostać to z powodzeniem możecie też użyć innego ulubionego sera, np. grana padano, pecorino czy nawet fety. 0

77 4.7

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Pasta alla Norma – słynny makaron kuchni sycylijskiej.

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Bakłażan
  • Pomidory
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje
  • 1 mały bakłażan
  • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
  • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 liści bazylii
  • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta

Przygotowanie

  • Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
  • Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody. Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
  • Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić. Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
  • Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
  • Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem. Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować.
  • Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość. Dodać posiekaną bazylię oraz tarty ser, wymieszać i podawać.
  • Pasta alla Norma - makaron z bakłażanem i pomidorami
  • Pasta alla Norma - makaron z bakłażanem i pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*