default-logo

Makaron po wietnamsku z wołowiną i kurkumą

Makaron po wietnamsku z wołowiną i kurkumą Makaron sojowy krótko smażony w woku z wołowiną, z dodatkiem trawy cytrynowej i płatków chilli. Zabarwiony na żółto dzięki dodatkowi kurkumy oraz przyprawy curry. Świetny nie tylko z wołowiną ale również z krewetkami i łososiem. Robiłam już kilka jego wersji, pomijają lub dodając jakieś składniki i efekt zawsze był pierwszorzędny. To przepis, który można łatwo modyfikować wedle upodobań, trzymając się jednak głównego schematu wykonania i kolejności dodawania składników. Można się z niego nauczyć jak np. postępować z chińskimi grzybkami czy makaronem sojowym zanim dodamy go do potrawy oraz kiedy powinno się je dodać. To danie jest tak proste i jednocześnie smaczne, że z pewnością na stałe wejdzie do Waszego menu. Oryginalny przepis możecie dokładnie przestudiować w książce z przepisami kuchni wietnamskiej The songs of SAPA Luke Nguyen, opatrzonej dodatkowo wyjątkowymi zdjęciami, przedstawiającymi nie tylko same potrawy ale i miejsca (np. ulice) gdzie są serwowane. Wiele składników potrzebnych do przygotowania potraw z książki jest na szczęście dostępna w Polsce na działach i sklepach z żywnością orientalną. Inne można pominąć lub zastąpić, tworząc nowe czasem zaskakujące kompozycje. Dzisiejszy makaron można przygotować również w wersji wegetariańskiej. 0

20 4.45

Makaron po wietnamsku z wołowiną i kurkumą

  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnia wietnamska
  • Makarony
  • Wołowina
  • Przepisy fit
kurkuma
makaron sojowy

Składniki

2 porcje:
  • 150 g postekowanej wołowiny np. z udźca
  • 80 g makaronu z kiełków fasoli mung (popularnie sojowego – białe, cieniutkie i przezroczyste nitki Vermicelli)
  • 4 suszone grzybki chińskie Mun
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula (pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w „piórka”)
  • 1 gałązka trawy cytrynowej (biała część) bardzo drobno posiekana
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, zrumienionych i posiekanych
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli
  • sos sojowy do podania

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić – po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).
  • Makaron sojowy moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut, następnie umieścić na sicie i zalać wrzątkiem. Przepłukać zimną wodą i odcedzić, pokroić nożyczkami na około 10 cm kawałki. Grzybki zalać wrzątkiem i moczyć przez 5 minut, odcedzić, pokroić.
  • Do jednej miseczki wsypać przyprawę curry, kurkumę i płatki chilli. Do drugiej wlać sos rybny, cukier, 2 łyżki wody, wymieszać aż cukier się rozpuści.
  • Rozgrzać wok na średnim ogniu. Dodać olej, czosnek, drobno posiekaną cebulę i trawę cytrynową, mieszając smażyć aż zmiękną przez około 1 – 2 minuty.
  • Zwiększyć ogień, dodać wołowinę i mieszankę z pierwszej miseczki (z przyprawą curry) i smażyć przez około 1 minutę aż mięso tylko zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodać makaron, grzyby, cebulę pokrojoną w „piórka” oraz mieszankę z drugiej miseczki (z sosem rybnym).
  • Dobrze wymieszać, wlać mleko kokosowe i smażyć przez 2 minuty. Posypać orzeszkami ziemnymi, papryczką chilli i podawać z sosem sojowym.

Wskazówki

Można przygotować z krewetkami zamiast wołowiny.

Zamiast chińskich grzybków możńa użyć mrożonych borowików.

  • Makaron sojowy z wołowiną
  • Makaron po wietnamsku
About the Author

Leave a Reply

*