default-logo

Linguine z krabem i chilli

Linguine z krabem i chilli Mięso kraba należy do moich ulubionych owoców morza. Jest bardzo delikatne i dlatego świetnie pasuje do niego pikantna papryczka chilli. A cóż może być piękniejszego od cieniutkich nitek ugotowanego al dente makaronu z oliwą z oliwek z nutą pikantnej chilli? Głębszy smak pasty otrzymamy dodając też odrobinę białego wina. Często w takich kompozycjach występuje też czosnek, który razem z papryczką podsmaża się chwilkę na oliwie. Dzisiejszy makaron można przygotować na dwa sposoby, w zależności od tego jakie mięso kraba posiadamy. Mając świeżego bądź mrożonego kraba musimy wcześniej wydobyć samo mięso spod pancerza. Mi udało się kupić samo świeże mięso kraba i nie musiałam zmagać się już ze skorupą. Ekspresowy makaron w 15 minut przygotujemy z gotowym mięsem kraba z puszki, dostępnym w marketach (w miejscu gdzie znajduje się tuńczyk z puszki). Podobnie przyrządzić też można makaron z homarem. 0

1 5

Linguine z krabem i chilli

  • Makarony
  • Krab

Składniki

2 porcje
  • 150 g makaronu linguine (lub spaghetti)
  • 3 łyżki oliwy + do podania
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 3 łyżki passaty pomidorowej lub świeżych posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki natki pietruszki + do podania
  • 1 filiżanka świeżego mięsa kraba lub kraba z puszki
  • opcjonalnie: tarty parmezan

Przygotowanie

  • Przygotować składniki; posiekać czosnek, papryczkę chilli, szalotkę, natkę oraz ewentualnie pomidory. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Trzymać w cieple.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, papryczkę i szalotkę, lekko podsmażyć i zrumienić, uważając aby składniki się nie przypaliły. Wlać wino i pogotować minutę odparowując połowę płynu. Dodać passatę pomidorową lub pomidory oraz natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Dodać mięso kraba i chwilkę razem pogotować.
  • Delikatnie wymieszać z makaronem i 4 dodatkowymi łyżkami oliwy z oliwek. Rozłożyć na talerze, posypać natką pietruszki oraz tartym parmezanem. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek.
  • Makaron z krabem
  • Makaron z krabem Rozdrobnione mięso kraba
About the Author

Leave a Reply

*