default-logo

Lasagne ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

Lasagne ze szpinakiem, fetą i płatkami chili Dwa płaty ciasta lasagne zapiekane pod beszamelem, przełożone blanszowanym szpinakiem połączonym z fetą, z dodatkiem podsmażonego czosnku, posiekanej mięty i chili. Jako dodatek proponuję sałatkę z żółtych pomidorków koktajlowych, bazylii i płatków chili — danie zyska na wyglądzie i będzie bardziej rześkie i wiosenne 🙂 0

22 4.77

Lasagne ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

podawana z sałatką z pomidorków i bazylii

  • Makarony
  • Makaron ze szpinakiem
  • Lasagne
  • Szpinak
  • Wegetariańskie
ser feta
pomidorki koktajlowe
mięta
bazylia

Składniki

4 porcje
  • 8 płatków lasagne
Nadzienie
  • 200 g sera feta
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki listków mięty
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
  • 1 jajko
Sos beszamelowy
  • 45 g masła
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 450 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sałatka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
  • łyżka tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Szpinak: Opłukać i osuszyć, włożyć do garnka lub na suchą patelnię, podgrzewać chwilę aż „zwiędnie”. Mrożony szpinak wystarczy rozmrozić na sitku i osuszyć.
  • Nadzienie: Do miski włożyć pokruszony ser feta, dodać szpinak, podsmażone na łyżeczce masła plasterki czosnku, posiekaną miętę, płatki chili, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać jajko i wymieszać.
  • Zagotować osoloną wodę w garnku i włożyć płaty lasagne, gotować przez około 1- 2 minuty, następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, odstawić z ognia.
  • Dno żaroodpornego naczynia cienko posmarować masłem lub oliwą, ułożyć 4 płaty lasagne jedna obok drugiej, posmarować cienką warstwą sosu beszamelowego (ok. 1/3 ilości), wyłożyć nadzienie ze szpinaku, położyć drugą warstwę ciasta, rozsmarować resztę sosu beszamelowego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
  • W międzyczasie przygotować sałatkę: pokrojone pomidorki wymieszać z poszarpaną bazylią, chili, doprawić winegretem (wymieszać łyżeczkę oliwy z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny). Sałatkę wyłożyć na gotową lasagne, posypać parmezanem.
  • Lasagne ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
  • Lasagne ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
About the Author

Leave a Reply

*