default-logo

Lasagne z dynią i ricottą

Lasagne z dynią i ricottą Zapiekanka z płatów ciasta makaronowego przełożonego farszem z pieczonej dyni, sera ricotta, suszonej szynki i chrupiącej szałwii. Przykryta chrupiącą skórką z parmezanu. To klasyczna lasagna, obowiązkowa w sezonie dyniowym 🙂 Bogata w smaku i aromatyczna, głównie dzięki dodatkowi masła szałwiowego. Dynię doprawiłam też lekko pikantną papryką wędzoną oraz gałką muszkatołową, co urozmaiciło smak zapiekanki. Możemy pominąć suszoną szynkę lub zastąpić ją zwykłą szynką gotowaną, zrumienionym wcześniej wędzonym boczkiem lub np. kawałkami gotowanego czy grillowanego kurczaka. 0

22 4.27

Lasagne z dynią i ricottą

  • Makarony
  • Lasagne
  • Dynia
  • Wegetariańskie

Składniki

3 – 4 porcje
  • 1/2 kg dyni (zważonej ze skorupą)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 arkuszy lasagne (gotowej, suszonej)
  • około 30 g masła
  • 2 gałązki szałwii (około 1/3 szklanki listków)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (pikantnej i wędzonej lub słodkiej z dodatkiem odrobiny ostrej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 125 g sera ricotta lub zmielonego twarogu (jak na sernik, np. Piątnicy)
  • 30 g tartego Parmezanu
  • 12 łyżek płynnej śmietanki kremowej 30% lub 18%
  • 3 – 4 plasterki (40 g) suszonej szynki (np. parmeńskiej), pokrojonej w kosteczkę – można pominąć

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, pokroić (razem ze skorupą) na 3 kawałki, posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 – 30 minut.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty lasagne, a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i ułożyć na blacie lub ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
  • Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć listki szałwii. Smażyć na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące (uważać, aby masło nie przypaliło się), pod koniec dodać resztę masła.
  • Upieczoną dynię przestudzić, usunąć pestki wraz z otoczką, wybrać miąższ ze skorupy i pokroić go w kostkę. Miąższ dyni włożyć do miski, doprawić papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z serem ricotta (lub twarogiem), Parmezanem i śmietanką (pozostawić po 2 łyżki Parmezanu i śmietanki i wymieszać je w oddzielnej miseczce).
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła szałwiowego (bez szałwii), dno i boki wyłożyć płatami lasagne (można przyciąć nożyczkami), wyłożyć połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę szałwii wraz z masłem.
  • Ułożyć kolejną warstwę płatów lasagne, wyłożyć resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostawić 2 łyżki masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Położyć ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadzić mieszankę odłożonej śmietanki i Parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłożyć). Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 18 – 20 minut (piec na złoty kolor). Po upieczeniu udekorować odłożonymi listkami szałwii.

Wskazówki

  • Składniki można łatwo podwoić, aby uzyskać większą lasagne, dopasowaną do większej formy żaroodpornej.
  • Zamiast sera ricotta można z powodzeniem użyć zmielonego twarogu (jak na sernik).
  • W wersji wegetariańskiej – pomijamy szynkę.
  • Gdyby dynia po upieczeniu okazała się bardzo wilgotna, można odcisnąć ją na sitku. Można też użyć bardziej wilgotnej dyni i zmniejszyć ilość śmietanki, aby uzyskać lżejszą wersję zapiekanki.
  • Lasagne z dynią i ricottą
  • Lasagne z dynią i ricottą
  • Lasagne z dynią i ricottą
About the Author

Leave a Reply

*