default-logo

Domowy makaron

Domowy makaron Domowej produkcji makaron jest naprawdę prosty do wykonania. Wystarczy mąka i jajka, stolnica i wałek do wałkowania 🙂 Taki makaron świetnie nadaje się nie tylko jako danie samo w sobie, ale również jako dodatek do rosołu (moja mama zawsze robiła własny makaron do niedzielnego rosołku 😉 Jeśli macie mikser planetarny, można uprościć sobie przygotowanie (zagnieść ciasto i rozwałkować w maszynce, specjalnej przystawce). Do makaronu można dodać przyprawy np. paprykę w proszku lub kurkumę, dzięki temu uzyskamy nieco inny kolor i smak domowej pasty. Jedną z propozycji podania makaronu będą kulki z polędwicy wołowej, kolorowa papryka pieczona w piekarniku i odrobina mozzarelli. 0

22 4.55

Domowy makaron

  • Kuchnia włoska
  • Makarony

Przepis podstawowy na makaron.

Składniki

2 porcje
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy

Przygotowanie

  • Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.
  • Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.
  • Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.

Wskazówki

Do ciasta na makaron można dodać papryki w proszku, dla smaku i koloru.

  • Makaron domowy
About the Author

Leave a Reply

*