default-logo

Domowy makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym

Domowy makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym Pierwsza propozycja to fusion kuchni włoskiej (makaron szerokie wstążki) oraz orientalnej (dodatki jak olej sezamowy, sos sojowy, imbir). Makaron z paskami smażonej wołowiny, pieczonej papryki oraz nasion sezamu. Aby skrócić czas przygotowania, można paprykę podsmażyć a nie piec w piekarniku. Drugi makaron to domowa pasta z sosem bolognese (połączenia mielonej wołowiny i sosu pomidorowego). Całość posypana dojrzałym serem. Można użyć gotowego już makaronu. 0

9 4.22

Domowy makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym

  • Makarony
  • Wołowina
  • Mięso mielone

Składniki

2 porcje
  • domowy makaron
  • sos pomidorowy
  • 300 g mielonej wołowiny
  • tarty parmezan lub ser grana padano

Przygotowanie

  • Przygotować makaron, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zachowując ok. 1 szklankę wody.
  • Ugotować sos pomidorowy.
  • Na dużej patelni na łyżce oliwy dokładnie obsmażyć mięso (ok. 10 minut). Dodać sos pomidorowy i gotować przez ok. 15 minut aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie doprawić sos solą, pieprzem, cukrem oraz podlewać wodę z makaronu aby sos nabrał odpowiedniej gęstości.
  • Wyłożyć gorący makaron na talerze, polać sosem, posypać tartym serem.
  • Domowy makaron z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*