default-logo

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą Pyszna i bardzo łatwa do przygotowania zupa w stylu meksykańskim. Idealna na Sylwestra i nadchodzący karnawał 🙂 W zupie – oprócz pokrojonego w kostkę filetu z kurczaka oraz kukurydzy – jest także marchewka i por. Całość doprawiona czosnkiem, kminem rzymskim, słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, oraz kolendrą. Na koniec zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem kokosowym. Polecam! 0

87 4.77

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą

Z dodatkiem marchewki i pora

  • Filety drobiowe
  • Kuchnia meksykańska
  • Lunche
  • Zupy
  • Kukurydza
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Składniki

2 porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano, mielonej kolendry oraz sól i pieprz
  • do podania: świeża kolendra lub natka

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojonego pora (biała i jasnozielona część) i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać przyprawy i chwilę podsmażać mieszając. Dodać kukurydzę oraz wlać gorący bulion, zagotować.
  • Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Zupę doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
  • Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.
  • Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą
About the Author

Leave a Reply

*