Zawijane roladki z szynki

Zawijane roladki z szynki to prawdziwy klasyk goszczący na naszych stołach. Idealnie sprawdza się na każdą okazję. Roladki serwowane w formie imprezowej przekąski, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne.


Takie roladki z szynki można nadziewać różnego rodzaju farszem, wedle smaku i upodobania. Na blogu znajdziecie już przepis na roladki z szynki z nieco innym nadzieniem. Tym razem postanowiłam przygotować farsz na bazie ryżu, jajka, ogórka i papryki. Co powiecie na taką wersję? Mnie bardzo posmakowała, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Poniżej pokażę Wam jak w kilku prostych krokach przygotować pyszne roladki z szynki. Idealna przekąska na imprezę, która z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom.

PRZEPIS NA ZAWIJANE ROLADKI Z SZYNKI

Składniki

  • 2 jajka
  • 50 g ryżu
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 20 plastrów szynki




Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ogórka świeżego myjemy i kroimy w kostkę.
  • Czerwoną paprykę również kroimy w kostkę.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodatkowo dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wszystkie składniki mieszamy.
  • Na każdy kawałek szynki nakładamy przygotowany farsz, a następnie zwijamy w rulonik.




przepis na zawijane roladki z szynki
roladki z szynki
roladki z szynki przepis