default-logo

Włoska sałatka ziemniaczana

Włoska sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana w stylu włoskim 🙂 Czyli zamiast majonezu – oliwa extra vergine. Zamiast boczku – suszone pomidory. Obiecuję, że wkrótce pojawi się też przepis na taką sałatkę w stylu „polskim” z tradycyjnymi rodzimymy dodatkami. A póki lato jeszcze trwa zachęcam do wypróbowania wersji śródziemnomorskiej 🙂 Oprócz wspomnianych już składników ważna jest też czerwona cebulka, kapary oraz rukola. Radziłabym też spróbować kupić małe ziemniaki sałatkowe. 0

16 4.44

Włoska sałatka ziemniaczana

Z rukolą, suszonymi pomidorami, kaparami i czerwoną cebulą

  • Kuchnia włoska
  • Lunche
  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Dodatki
  • Cebula
  • Ziemniaki
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Sylwester
suszone pomidory
kapary

Świetna jako lunch lub dodatek do obiadu.

Składniki

2 porcje
  • 1 kg ziemniaków (np. sałatkowych)
  • ok. 40 g rukoli
  • 1/2 czerwonej mniejszej cebuli
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 – 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić. Układać w salaterkach gdy są jeszcze ciepłe lub gorące, przekładając rukolą.
  • Dodać cienko posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone suszone pomidory, odcedzone kapary.
  • Polać oliwą i sokiem z cytryny, doprawić zmielonym pieprzem.
  • Włoska sałatka ziemniaczana Włoska sałatka ziemniaczana
About the Author

Leave a Reply

*