default-logo

Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna Z papryką i kapustą pekińską, w gęstym sosie z soku cytryny, cukru i sosu sojowego. Podawana na ryżu z dodatkiem szczypiorku i orzeszków ziemnych. Taki stir-fry z jednej patelni to mój ulubiony sposób na polędwiczkę wieprzową, przygotowuję ją często na szybki obiad. Bez piekarnika i w możliwie najkrótszym czasie. Mięso jest delikatne, kruche i miękkie, rozpływa się w ustach. Trzeba je jedynie cieniutko posiekać i usmażyć z warzywami, na koniec zalać sosem i jeszcze chwilkę pogotować. W czasie gdy smażymy mięso gotuje się ryż. Dzisiaj z warzyw wybrałam paprykę i kapustę pekińską, już niedługo jeszcze jedna ciekawa kompozycja, zapraszam 🙂 0

45 4.8

Wieprzowina słodko-kwaśna

Z papryką i kapustą pekińską

  • Hity Kwestii Smaku
  • Polędwiczki
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnia chińska
  • Lunche
  • Wieprzowina
  • Kapusta pekińska
  • Papryka
orzeszki ziemne
imbir

Składniki

2 porcje
  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 garście posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Sos
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki brązowego lub białego cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 2 szczypty białego pieprzu (lub czarnego)
Do podania
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • Polędwiczkę przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki (jak najcieńsze). Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki, kapustę posiekać na 1/2 cm paski. Czosnek pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć czosnek, cebulę i paprykę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty. Dodać imbir, polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  • Dodać kapustę pekińską i wlać sos. Wymieszć i gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, na ryż. Posypać posypując posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.
  • Wieprzowina słodko-kwaśna Wieprzowina słodko-kwaśna
About the Author

Leave a Reply

*