default-logo

Tosty z szynką, serem i beszamelem

Tosty z szynką, serem i beszamelem Z musztardą dijon, kaparami i bazylią. Dzisiejsze kanapeczki to przykład uniwersalnego zastosowania sosu beszamelowego. Sos ten świetnie pasuje do łososia i kurczaka, może być też wykorzystany w zapiekankach (np. z łososiem) i pizzach. W tostach z szynką i serem sprawdzi się jako smaczne smarowidło, dobrze komponując się z sokiem z cytryny, musztardą, posiekanymi ziołami, np. estragonem czy kaparami. Wymienione dodatki można też rozłożyć na tostach oddzielnie. Jaki jest Wasz sposób na przyrządzanie tostów? Czy wcześniejsze ich opieczenie i później złożenie z dodatkami; zgrzewanie, czy może podsmażanie na patelni gotowych już tostów z zewnątrz posmarowanych masłem? 0

5 4.4

Tosty z szynką, serem i beszamelem

  • Kanapki
gałka muszkatołowa

Składniki

4 kanapki
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • masło, szynka, ser, musztarda
  • bazylia, kapary, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy z serem:
  • 20 g masła (1 pełna łyżka)
  • 10 g (1 łyżka) mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 – 3 łyżki tartego parmezanu lub dobrego żółtego sera

Przygotowanie

  • Sos beszamelowy z serem: Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.
  • Tosty posmarować masłem, połowę posmarować musztardą a drugą połowę sosem beszamelowym (około 1 łyżki). Na musztardę położyć plasterek sera, podwójny plasterek szynki, łyżeczkę odsączonych kaparów i kilka listków bazylii. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć tostem posmarowanym beszamelem. Opiec w tosterze lub zgrzewarce.
  • Tosty
  • Tosty
About the Author

Leave a Reply

*