default-logo

Tosty z grzybami, szpinakiem i mozzarellą

Tosty z grzybami, szpinakiem i mozzarellą Pyszne grzanki, idealne na lunch, drugie śniadanie czy kolację na ciepło. Szpinak, podsmażone grzyby i roztopiona mozzarella. Szybko zapieczone pod grillem i najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika. Do ich przygotowania użyłam mieszanki grzybów: świeżych borowików i pieczarek. Dla podkreślenia smaku, warto też dodać trochę lekko pikantnej papryki wędzonej lub zwykłej ostrej. 0

9 3.22

Tosty z grzybami, szpinakiem i mozzarellą

  • Kanapki
  • Kolacje na ciepło
  • Szpinak
  • Grzyby
mozzarella

Składniki

2 porcje, 4 tosty:
  • około 150 g mieszanych grzybów (3 średnie borowiki i 3 pieczarki)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • około 60 g (garść) szpinaku
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 kulka świeżej mozzarelli
  • natka pietruszki i kawałki cytryny

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem a następnie przetrzeć wilgotną ściereczką, pokroić na plasterki i włożyć na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek. Smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty, lekko rumieniąc (grzyby mają pozostać jędrne i nie puścić soku). Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni i przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
  • Na patelnię wlać resztę oliwy z oliwek, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie smażenia włożyć opłukany i osuszony szpinak. Smażyć przez około minutę aż zwiędnie i cały płyn wyparuje, na koniec doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni i posiekać.
  • Tosty chwilę podgrzewać w piekarniku lub w tosterze, aby były lekko chrupiące, całe posmarować masłem, rozłożyć szpinak i grzyby (kilka odłożyć), polać 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na wierzch położyć kawałki mozzarelli i resztę grzybów. Posypać sporą ilością czarnego pieprzu i wstawić do piekarnika na kilka minut, do czasu aż ser się dobrze roztopi. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i skrapiać sokiem z cytryny.
  • Tosty z grzybami, szpinakiem i mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*