default-logo

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Pyszne i eleganckie śniadanie. Tosty z pieczywa (np. z ciabatty) z awokado oraz jajkiem w koszulce, wszystko polane gęstym sosem holenderskim. Nie da się ukryć, że trochę zabawy będzie (głównie z sosem holenderskim), ale naprawdę warto od czasu do czasu zaszaleć i zrobić sobie takie danie np. w sobotni lub niedzielny poranek. Pożywne i zdrowe, polecam! 😉 0

12 4.58

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Lunche
  • Jajka
  • Awokado
  • Wegetariańskie

Składniki

1 porcja
  • 1/2 porcji sosu holenderskiego (zob. sos holenderski przepis)
  • 1 awokado
  • 2 tosty lub np. kromki ciabatty
  • masło
  • 2 jajka
  • listki bazylii lub natki do dekoracji

Przygotowanie

  • Przygotować sos holenderski. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę oraz skórkę (najwygodniej wybrać miąższ łyżką). Pokroić na plasterki.
  • Tosty lub bułkę opiec w tosterze lub na patelni. Ułożyć na talerzu, posmarować masłem, przykryć awokado, doprawić solą i pieprzem.
  • Zagotować osoloną wodę w średnim garnku na głębokość ok. 10 cm. Gdy woda będzie się gotować, zmniejszyć ogień do średniego i zrobić wir wodny mieszając łyżką.
  • Wbić jajka do miseczek, następnie przelać delikatnie do wirującej wody. Gotować przez ok. 2,5 – 3 minuty aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie miękkie.
  • Wyjąć jajka z wody (najlepiej łyżką cedzakową) i ułożyć na awokado, doprawić solą i pieprzem. Na jajka wyłożyć sos holenderki, udekorować zielonymi listkami.
  • Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Video

About the Author

Leave a Reply

*