default-logo

Tapenada

Wpis na blogu

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Tapenada z czarnych oliwek

Tradycyjnie podawana jako przekąska we Francji z grzankami (croutons) i aperitifem (np. Pastis lub Lillet Spritz).

Składniki

  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek, odsączonych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki 
  • szczypta czarnego pieprzu

Dodatkowo jeśli lubimy

  • 1 filecik anchois

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem na pastę lub utrzeć w moździerzu.
  • Croutons z tapenadą i likierem Pastis Croutons z tapenadą i likierem Pastis
About the Author

Leave a Reply

*