default-logo

Tacos z szybkim chili con carne

Tacos z szybkim chili con carne Pyszne chili con carne z dodatkiem czerwonej papryki i fasoli, ugotowane w krótkim czasie dzięki użyciu polędwicy wołowej. Nie musimy mieć nawet maszynki do mielenia mięsa, siekamy je na desce razem z cebulką, czosnkiem, natką – podobnie jak na tatara. Smażymy z dodatkami i gotujemy z pomidorami i fasolą. Gotowe nadzienie wkładamy w łódeczki sałaty i podajemy z pyszną salsą z awokado i pomidora oraz kleksem jogurtu (lub/i tartym żółtym serem). Możecie kupić gotowe, paczkowane steki z polędwicy wołowej lub kupić mięso na wagę. Chili con carne najlepiej przygotować od razu z podwójnej porcji, połowę wykorzystać w tacos a drugą podać np. z ryżem po meksykańsku na kolację lub na obiad następnego dnia 🙂 15

10 4.8

Tacos z szybkim chili con carne

podawane w sałacie lodowej z salsą z awokado i pomidora

  • Tacos
  • Lunche
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Przepisy fit
  • Paleo
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
kolendra

Składniki

2 porcje
  • 1 stek z polędwicy wołowej ok. 170 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki listków natki
  • 1/4 pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki lub kukurydzy
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu
przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 słodkiej papryki
Salsa z awokado i pomidora:
  • 1 awokado (najlepiej odmiany hass)
  • 1 pomidor
  • cebulka szalotka
  • ostra papryczka
  • sok z limonki
oraz:
  • jogurt naturalny, sałata lodowa, świeża kolendra

Przygotowanie

Chili con carne z polędwicy wołowej:
  • Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby odkroić ją. Położyć mięso na desce i pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki w poprzek włókien, następnie posiekać nożem na desce na drobne kawałeczki (jak na tatara).
  • Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć mięso i krótko obsmażyć. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, natkę, pora i paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy, posolić i doprawić pieprzem.
  • Dodać pomidory z puszki, fasolę lub kukurydzę, wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić szczyptą cukru, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Otworzyć i w razie potrzeby zredukować sos.
Salsa z awokado i pomidora:
  • Wymieszać pokrojone w kosteczkę awokado, obranego i pokrojonego pomidora, drobno posiekaną cebulkę, kawałeczek posiekanej ostrej papryczki. Skropić sokiem z limonki.
  • Wybrać 4 kształtne liście sałaty, nałożyć chili con carne, dodać salsę z awokado oraz kleks jogurtu, posypać świeżą kolendrą. Zawijać w dłoniach liście sałaty i jeść palcami. Można podać na talerzu i jeść za pomocą noża i widelce.
  • Tacos z chili con carne
About the Author

Leave a Reply

*