default-logo

Tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem Tacos to świetne jedzenie na imprezy, a oprócz tego – wbrew powszechnej opinii – zdrowe i lekkie, oczywiście jeśli użyjemy odpowiedniego nadzienia a tortille będą nie sklepowe lecz domowe (zamiast tortilli świetnie sprawdzą się też naleśniki gryczane lub jaglane). Jeśli nie macie czasu na przygotowanie domowych tortilli / naleśników to z tak przyrządzonego kurczaka i salsy pomidorowej z awokado możecie też zrobić pyszną sałatkę z dodatkiem sałaty, rukoli, roszponki lub mieszanki sałat. 0

15 3.87

Tacos z kurczakiem

i salsą pomidorową z awokado

  • Kuchnia meksykańska
  • Tacos
  • Lunche
  • Kurczak
  • Awokado
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Składniki

12 sztuk
  • 12 małych tortilli kukurydzianych lub naleśników gryczanych lub jaglanych
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
oraz
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
Salsa
  • 2 dojrzałe awokado
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki posiekanej w kosteczkę cebuli (szalotki lub cukrowej)
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki
  • sok z limonki
  • 3 łyżki listków świeżej kolendry
  • gęsta śmietana 12%

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w 1,5 cm kostkę, włożyć do miski, dodać czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i odłożyć na pół godziny.
  • W międzyczasie przygotować salsę: awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry, wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlać dodatkową łyżkę oliwy i podsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodać sok z limonki, cukier i – jeszcze chwilę podsmażając – dokładnie wymieszać.
  • Podgrzać tortille lub naleśniki, nakładać nadzienie z kurczaka i salsy i składać na pół. Można też rozłożyć składniki w oddzielnych miseczkach/talerzach i podać gościom do samodzielnego składania tacos. Podawać dodatkowo z gęstą śmietaną.
  • Tacos z kurczakiem
About the Author

Leave a Reply

*