default-logo

Szakszuka

Szakszuka Moje ulubione letnie śniadanie tego roku 🙂 Szakszuka czyli pomidory smażone na patelni z czosnkiem i oregano z dodatkiem jajek, które wbijamy tuż po podduszeniu pomidorów. Jeszcze kilka minut pod przykryciem i gotowe! Lubię gdy białko jest ścięte a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie nieco dłużej potrzymać potrawę na ogniu. Całość świetnie smakuje posypana bazylią. Możecie też dodać (pod koniec gotowania potrawy) pokruszony ser kozi lub gorgonzolę, która rozpuszcza się i doskonale smakuje razem z sosem pomidorowym. Zobaczcie też przepis na podobne danie z dodatkiem mięsa. 0

266 4.82

Szakszuka

Jajka gotowane w pomidorach

  • Hity Kwestii Smaku
  • Z jednej patelni
  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Szakszuka
  • Lunche
  • Jajka
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Paleo

Składniki

1 – 2 porcje
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kminu rzysmkiego
  • 2 jajka
  • do podania: świeża bazylia, bagietka

Przygotowanie

  • Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.
  • Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
  • Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.
  • Szakszuka
About the Author

Leave a Reply

*