default-logo

Stir-fry z kaszą jęczmienną, krewetkami i łososiem

Stir-fry z kaszą jęczmienną, krewetkami i łososiem Doprawiony świeżym imbirem, chili i sosem ostrygowym. Z dużą ilością szczypiorku. To danie z jednej patelni inspirowane kuchnią azjatycką, ale z dodatkiem naszej polskiej kaszy jęczmiennej. Spróbujcie i przekonajcie się, że kasza jęczmienna sprawdza się nie tylko w krupniku 🙂 Jest uniwersalna, bardzo smaczna, zdrowa i świetnie zastępuje ryż w podobnych daniach. To danie robię często dla całej rodziny na szybki obiad. W wersji familijnej pomijam chili, ale dodaję je po odjęciu porcji dla dzieci (np. w postaci podsmażonej papryczki, oliwy chili lub płatków chili). Do przygotowania takiego dania potrzebujemy sos ostrygowy – gęsty sos na bazie sosu sojowego. Jest bardzo wydajny i jedna buteleczka wystarczy na kilka dań. Możecie go dostać w wielu sklepach na działach z żywnością orientalną. Często modyfikuję tę potrawę, np. używam kaszy jaglanej zamiast jęczmiennej, razowego kuskusu, czasem też ryżu. Składniki można modyfikować w zależności od upodobań, można np. zrobić wersję wegetariańską – oprócz papryki dodajemy inne warzywa np. podgotowanego na parze brokuła, zielony groszek lub tofu. Danie można zrobić wcześniej, wygodnie się je odgrzewa. Idealne na ciepłą obiadokolację. Można je też zabrać na lunch do pracy. 0

15 4.53

Stir-fry z kaszą jęczmienną, krewetkami i łososiem

Z dodatkiem papryki, chili i sosu ostrygowego

  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Lunch do pracy
  • Kolacje na ciepło
  • Kasza jaglana
  • Kasza jęczmienna
  • Papryka
  • Ryby
  • Dorsz
  • Łosoś
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci
sos ostrygowy

Danie można też zrobić z krewetkami i samym dorszem lub łososiem.

Składniki

2 porcje
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub jaglanej
  • 6-8 krewetek, obranych
  • 100 g filetu z łososia
  • 100 g filetu z dorsza
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (lub do smaku)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 – 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka do skropienia

Przygotowanie

  • Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedzić i wsypać do miski. Filety ryb oraz krewetki oczyścić, opłukać i osuszyć. Ryby pokroić na kawałki i oprószyć solą morską, odstawić.
  • Obrać i zetrzeć imbir, czosnek i papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę.
  • Na dużą patelnię lub do szerokiego woka wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir, papryczkę chili i podsmażać przez minutę mieszając. Dodać czerwoną paprykę i mieszając smażyć przez minutę.
  • Zrobić miejsce na patelni, włożyć rybę i krewetki, skropić 1 łyżką oliwy i smażyć po około pół minuty z każdej strony. Wymieszać z papryką.
  • Znów zrobić miejsce na patelni, dodać kaszę i chwilę podsmażać. Wymieszać wszystko i smażyć 1 – 2 minuty. Wlać sos ostrygowy.
  • Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście sekund, posypać szczypiorkiem, skropić limonką.
  • Stir-fry z kaszą jęczmienną
  • Stir-fry z kaszą jęczmienną
  • Stir-fry z kaszą jęczmienną
About the Author

Leave a Reply

*