default-logo

Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami Z pestkami słonecznika, natką pietruszki i czosnkiem! Zaczynamy od podsmażenia czosnku, później dodajemy kaszę, suszone pomidory i fetę. Zdrowe i szybkie do zrobienia danie. Kaszę gryczaną można ugotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce. Jeśli nie jesteście zadowoleni ze smaku „kaszy z woreczka”, przeczytajcie jak uprażyć kaszę gryczaną. 0

126 4.72

Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Z serem feta

  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Lunch do pracy
  • Kolacje na ciepło
  • Kasza gryczana
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
suszone pomidory
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 1 szklanka ugotowanej lub uprażonej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • ok. 80 g sera feta

Przygotowanie

  • Ugotować lub uprażyć kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać oliwę i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.
  • Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą.
  • Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*