default-logo

Sałatka z truskawkami i ricottą

Sałatka z truskawkami i ricottą Pyszna sałatka z truskawkami na lato! Z dodatkiem włoskiego sera ricotta oraz zrumienionych płatków migdałów. Całość polana winegretem imbirowo-miodowym. Jeśli macie problem z zakupem sera ricotta to w zastępstwie możecie użyć twarogowy serek kanapkowy lub nawet mozzarellę (świeżą, w kulce). 0

19 4.89

Sałatka z truskawkami i ricottą

Z prażonymi płatkami migdałów i miodowym winegretem

  • Lunche
  • Sałatki
  • Sałatki z truskawkami
  • Lekkie kolacje
  • Truskawki
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Na upały
płatki migdałów
imbir

Pyszna sezonowa sałatka z truskawkami, roszponką i serem ricotta. Z prażonymi płatkami migdałów i winegretem miodowo-imbirowym.

Składniki

2 porcje
  • 300 g truskawek
  • 3 garście roszponki
  • 150 g sera ricotta*
  • 4 łyżki płatków migdałów
Winegret miodowo-imbirowy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  • Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki.
  • Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na 2 salaterkach i posypać truskawkami, łyżeczką wyłożyć ser.
  • Wymieszać składniki winegretu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać do sałatce.
  • Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Wskazówki

* zamiast ricotty można użyć gładkiego twarogu kanapkowego (lub kanapkowo-sernikowego) albo mozzarelli w kulce

  • Sałatka z truskawkami i ricottą Sałatka z truskawkami i ricottą
About the Author

Leave a Reply

*