Sałatka z łososiem i dzikim ryżem
0 Comment

16 4.31
Śr ocena
Sałatka z łososiem i dzikim ryżem
z limonką i natką pietruszki
- Lunch do pracy
- Sałatki
- Ryż
- Łosoś wędzony
- Przepisy fit
- Na parze
Sałatka podawana na ciepło lub zimno, z dużą ilością szczypiorku i natki pietruszki. W wersji ze śmietaną lub bez.
Składniki
2 porcje
- 1 woreczek ryżu dzikiego (lub mieszanego z białym ryżem)
- 250 g filetów świeżego łososia bez skóry i ości
- 3/4 filiżanki posiekanej natki
- 3/4 filiżanki posiekanego szczypiorku
- 2 limonki, wyciśnięty sok i starta skórka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml śmietany 22% – opcjonalnie
Przygotowanie
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedzić i wsypać do salaterki.
- W międzyczasie przygotować łososia: odciąć i wyrzucić skórkę, z filetów wyjąć większe ości, umyć, osuszyć, oprószyć solą i ugotować na parze.
- Łososia podzielić na mniejsze cząstki, usuwając pozostałe ości. Wymieszać z ryżem, natką, szczypiorkiem, skórką i sokiem z limonki (zastępując ewentualnie cytryną). Doprawić solą oraz pieprzem.
- Przed samym podaniem wymieszać ze śmietaną. Można serwować na zimno lub też na ciepło (wówczas śmietanę najlepiej dodać dopiero po podgrzaniu sałatki).
Wskazówki
Podobną sałatkę można też przygotować z inną rybą, np. dorszem lub też użyć ryby wędzonej.