Sałatka z kuskusem i grillowanym bakłażanem
0 Comment

15 4.13
Śr ocena
Sałatka z kuskusem i grillowanym bakłażanem
- Lunch do pracy
- Sałatki
- Kuskus
- Bakłażan
- Grill
Składniki
2 porcje
- 1/2 dużego bakłażana
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
- 60 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałki (lub sera feta)
- 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut aż puści sok. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ewentualnie na grillu ogrodowym lub też zwykłej patelni), doprawić solą i skropić oliwą z oliwek, grillować przez około 5 – 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
- W międzyczasie wrzącym bulionem zalać kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.